Er zijn veel tegenstellingen tussen mensen en maatschappelijke stromingen maar eigenlijk willen we allemaal hetzelfde: Een gezond en gelukkig leven voor onze naasten en onszelf.
Daarom vind ik het leuk om te schrijven over een belangrijke stroming die van invloed is op de architectuur en het interieur, namelijk "Biophylic design".
Naar Wiki: Biophylic design is een concept dat binnen de bouwsector wordt gebruikt om de verbinding van bewoners met de natuurlijke omgeving te vergroten door gebruik te maken van directe natuur, indirecte natuur en ruimte- en plaatsomstandigheden.
Met name het wonen in een grote stad vormt een uitdaging. Er zijn plannen om de woonruimte te verkleinen zodat er meer mensen in de stad kunnen wonen. Er wordt zelfs al gesproken over de mogelijkheid om de keuken en badkamer te delen met medebewoners. De vraag is in hoeverre je hiermee door moet gaan, word je hier gelukkig van? Hier en daar een stadspark zoals we die nu kennen is misschien ook niet meer genoeg om menselijke maat te houden.
Mensen voelen zich niet verbonden in een koude kale omgeving van steen en beton maar willen zich gelukkig voelen in verbondenheid met de natuur.
Daarom is de opkomst van biophylic design een geweldige mogelijkheid om ook in de stad meer natuur toe te passen. In de stedenbouw is Singapore, een zeer dicht bevolkte omgeving, op dit moment de stad waarin het biophylic design het best tot uitdrukking wordt gebracht. Je ziet daar hele flatgebouwen met bomen en tuinen waar je met plezier zou willen wonen.
Ook in andere wereldsteden kun je soms verrast worden door de aanblik van prachtige gebouwen die opgenomen lijken te zijn door de natuur.
En deze trend sluit geweldig aan op de huidige ontwikkelingen voor een duurzaam klimaat.
Wat dit betreft gaan we een hele leuke tijd tegemoet met veel inspiratie en kansen.